RFID Teknolojisi İle Ürün Takip Uygulamaları

  • Ana Sayfa
  • RFID Teknolojisi İle Ürün Takip Uygulamaları
RFID Teknolojisi Nedir?blog-details

RFID Teknolojisi Nedir?

RFID (Radio Frequency Identification) kablosuz haberleşme kullanımı yaygınlaşmakta olan bir teknoloji olup barkod teknolojisine alternatif olarak gelişmektedir. RFID teknolojisinde barkod veya kart sistemlerinin aksine kullanan kişi herhangi bir sistemle temasa geçmeden özel etiketler ve sensörlerle barkod ve kart sistemlerinin yaptığı işi yapıyor.

blog-details

Neden RFID?

Otomatik veri toplama sistemi olarak RFID, insan faktörlü yöntemlere oranla daha hatasız bir şekilde veri toplamaktadır. Malzeme okumada RFID ile anlık olarak 750 üründen daha fazlası okunabilmektedir. Bu da yine insan gücünden daha fazlasının sağlanabilmesi anlamına gelmektedir. RFID ile stok ve envanter sayımları günler yerine saatler, hatta dakikalar almaktadır. RFID, diğer teknolojilerde olduğu gibi malzemeleri tek tek algılamaz, toplu şekilde algılar. Bunun içinde malzemenin görüş alanında bulunmasına ihtiyaç yoktur. Barkodlar malzeme cinsini belirler, RFID ise malzemeyi belirlemektedir. Sadece seri numarasını değil; malzemenin üreticisini, üretildiği tarihi ve son kullanma tarihi gibi detaylı bilgileri de sağlayabilmektedir. Bu nedenlerle RFID sistemi kullanıcıya zaman ve kaynak tasarrufu yaptırır. Aşağıda ki görselde de RFID’nin diğer sistemlere göre ne kadar hızlı ve kullanışı olduğunu göre biliriz.

blog-details

RFID’nin Kullanım Alanları

• Sevkiyat ve stok yönetiminde

• Bakım onarım operasyonları gibi endüstriyel uygulamalarda

• Demirbaş takibi gerekli olan yerlerde

• Geçiş kontrol sistemlerinde (yani otopark, araç, personel, katılımcı takibi yapılan yerlerde)

• Doküman takibinde

• Üretim takibinde

• Dolaşan hasta güvenliğinde

• Personel müdahale algılayıcı (yani beyaz kod gibi) durumlarında

• Personel güvenliği ve emniyeti

Kısacası RFID teknolojisi uzaktan veya yakından takip gerektiren işlerin ve uygulamaların vazgeçilmez sistemi olmuş durumda. Saymış olduğum alanlardan biri olan sevkiyat ve stok takibinde RFID teknolojisinin kullanımı konusuna değinmek isterim.

blog-details

İnsan faktörünün en etkin ve yoğun olduğu iş alanlarından birisidir kargo sektörü. Bu nedenle insandan kaynaklanan hatalar oluşabilmektedir. Bu hataları en aza indirebilmek için, kargo sektöründe otomatik kontrol sistemi kullanmak ihtiyaç haline gelmiştir. Bu nedenle kargo paketlerinin gönderim yapılacak bölgelere göre ayrıştırılması işlemini RFID teknolojisi ile gerçekleştirebilen bazı tasarlanmış ve uygulanmış sistemler mevcuttur. Sistemde yürüyen bant üstünden geçen paketlerin üzerindeki RFID etiketi manyetik alan prensibine göre okunmakta, etiketin içerisindeki bilgiler Micro Reader devresi aracılığı ile bilgisayara aktarılmakta ve bilgisayar kendisine gelen bilgileri, veritabanına göre yorumlayarak paketleri gidecekleri yerlere yönlendirmek üzere yürüyen bant üzerinde işlem yapan yönlendirme kollarını harekete geçirmektedir. Böylece paketlerin gidecekleri yerlere göre yönlendirilmesi hızlı ve hatasız gerçekleştirilmektedir.

blog-details

Günümüzde kargo taşımacılığı dünyada birçok ülkede aktif olarak kullanılmakta ve gelişen teknolojiye bağlı olarak sürekli büyüme göstermektedir. Yaşanan teknolojik gelişmeler kargo yönetimi süreçlerini etkilemekte ve özellikle zaman ile iş gücü konusunda firmaların bu alanlarda gelişim göstermelerine olanak sağlamaktadır. Yapılan uygulamalarda elde edilen sonuçlar oldukça tatmin edici olup, gelecek çalışmalara da yön verebilecek niteliktedir. Bu teknolojinin endüstri 4.0 çalışmaları ile birlikte gelişiminin hızlanacağını ve popülerliğinin artacağını öngörmekteyim.